top of page
woonkamer
Huisbezoek

                    Vrijesectorwoning

​

Algemene informatie over de Wet betaalbare huur

Het doel van de Wet betaalbare huur is om te zorgen voor meer betaalbare huurwoningen en kamers. Of beter gezegd: meer woningen en kamers krijgen met een huurprijs die past bij de kwaliteit. De kwaliteit van een woning wordt bepaald met het woningwaarderingsstelsel (WWS). Het WWS is een puntensysteem en werkt eenvoudig: iedere woning of kamer krijgt punten voor de kwaliteit. Bijvoorbeeld het aantal vierkante meters, het energielabel, de WOZ-waarde, welke voorzieningen er in de keuken aanwezig zijn en of er een tuin of balkon is. Deze punten tel je bij elkaar op. Het totale aantal WWS-punten – de kwaliteit van een woning dus – bepaalt de maximale huurprijs. Voor onzelfstandige woningen (zoals kamers) geldt een apart puntenstelsel: het woningwaarderings-stelsel voor onzelfstandige woningen (WWSO).

​

Verhuurders moeten zich aan de regels houden

Huurders kunnen naar de Huurcommissie stappen en proberen een lagere huur af te dwingen. Nieuw is dat verhuurders per 1 januari 2025 ook een boete van de gemeente kunnen krijgen als ze zich niet aan de regels houden.

De wet geldt voor alle huurcontracten die getekend zijn op of na 1 juli 2024

De wet geldt voor alle nieuwe huurcontracten die zijn getekend op of na 1 juli 2024 en van woningen tot en met 186 punten. Dat betekent dat verhuurders van deze woningen zich moeten houden aan de maximale prijs volgens het WWS. Daarnaast zijn verhuurders verplicht om per 1 januari 2025 bij het begin van de huur duidelijk te maken hoeveel punten een woning of kamer heeft.

​

Soms geldt de wet ook voor bestaande huurcontracten

Bij woningen tot en met 187 punten verandert er soms ook iets voor bestaande contracten. Klopt de huur nu niet met het puntenaantal, dan moet de verhuurder de huur verlagen*. Let op: dit geldt ook voor woningen van particuliere verhuurders, studentenkamers en andere onzelfstandige woonruimtes.

*in sommige gevallen geldt hierbij een overgangsregeling van één jaar.

​

Heb ik recht op een lagere huur?  

Je hebt mogelijk recht op een lagere huur als jouw woning binnen de 186 punten valt. Het aantal punten van je woning bepaalt dat. Let op: dit kan ook een woning zijn die je huurt van een particuliere verhuurder.

​

Heeft je woning 187 punten? Of minder?

Voor veel huurwoningen past de huurprijs bij het puntenaantal van de woning. Toch kan het voorkomen dat je een huurprijs betaalt die níet past bij het aantal punten van jouw woning. In dat geval heb je recht op lagere huur. Soms is dat direct, en soms na een jaar. Dat ligt aan je huurprijs bij de start van je huurcontract.

​

Veel verhuurders hebben huurwoningen die vallen in de vrijesector.

Maar klopt dit wel?

Een vrije sector woning is een huurwoning waarvoor geen maximale huurprijs is vastgesteld door de overheid. Dit betekent dat de verhuurder vrij is om zelf de huurprijs te bepalen en dat de huurder geen recht heeft op huurtoeslag. Vrije sector woningen worden verhuurd door zowel particulieren als woningcorporaties.

Definitie en kenmerken

Vrije sector woningen zijn woningen met een huurprijs hoger dan de liberalisatiegrens. Deze grens wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid. In 2024 is de liberalisatiegrens € 879,66 per maand. Alleen zelfstandige woningen kunnen in de vrije sector vallen. Zelfstandige woningen zijn woningen met een eigen toegang en waarin het huishouden een eigen keuken, toilet en badruimte heeft. Dat zijn eengezinswoningen of appartementen.

​

Let op!

Een woning kan alleen in de vrijesector vallen als de huurprijscheck (puntentelling) boven de 187 punten valt. Het is dus altijd verstandig om een huurprijscheck uit te laten voeren.

​

Twijfelt u of uw woning wel in de vrijesector valt? Neem contact met ons op voor een intakegesprek.

​

​

​​​​​​​

Huurtoetsing; huurprijsscheck; puntentelling; wws; huurwet; huurcommissie; huurverlaging;
bottom of page